StudioFACA Članki

Članki iz multimedijskega področja

Članki :: Jura Stublić in Film

Datum: 30.03.2008Št. klikov: 6.088
Objavil: faca5
Kategorija: Glasba

Na odru Cvetličarne bo 10. aprila 2008 ob 21.00 nastopil legenda novega vala - Jura Stublić s spremljevalno skupino Film, ki je v osemdesetih s svojimi nastopi navduševala celo Jugoslavijo in vsekakor pustila neizbrisen pečat v glasbeni zgodovini našega prostora.

Oboževalci dobrih starih hitov kot so "Neprilagođen", "Dijete ulice", "Mi nismo sami", "Zamisli život u ritmu muzike za ples", "Radio ljubav", "Osjeti me", "Zajedno", "Kad si mlad", "Odvedi me iz ovog grada", "Moderna djevojka", "Dobre vibracije", "Ponekad poželim", "Sjećam Se Prvog Poljupca","Valovi", "Bili Cvitak" in še mnogi drugi, bomo imeli spet priložnost začutiti življenje v ritmu "muzike" za ples.

Jurislav Stublić - Jura se je rodil leta 1954 v Sarajevu. Njegov oče, pevec Tomislav Stublić, se je v začetku petdesetih iz rodnega mesta Sesvetski Kraljevec s "trebuhom za kruhom" napotil v Sarajevo. Tam je pel v operi in spoznal svojo bodočo soprogo Vesno, s katero sta naredila malega Jurislava. Ta je odraščal v hiši s pogledom na sarajevsko opero in tako že od malega vzljubil glasbo. Kot majhen deček se je večkrat vtihotapil na operne vaje in po več ur preživljal v glasbenem svetu, polnem domišljije. Poleg tega pa je oče Tomislav tudi doma neprestano prepeval, da ne govorimo o obiskih kolegov pevcev, ki so se ob kozarčku ali dveh vedno razvili v neke vrste pevske vaje. Jura se spominja: "V mojem otroštvu se je pravzaprav ves čas prepevalo in bil bi pravi čudež, če ne bi še jaz začel peti..."

Leta 1961 se je družina Stublić preselila v Sesvetski Kraljevec blizu Zagreba, v rojstni kraj očeta Tomislava. Prvi Jurini obiski Zagreba so vezani na prvo eksperimentalno glasbeno šolo in Jura priznava, da je kot enajstletnik vedno komaj čakal konec pouka, da je lahko šel pohajat po Zagrebu. Po končani gimnaziji se je v sedemdesetih vpisal na fakulteto: najprej se je lotil kemije, a je hitro obupal in se prepisal na sociologijo in filozofijo na zagrebški Filozofski fakulteti. V kleti študentskega kluba se je v tem času Jura znašel skupaj s še dvema takrat anonimnima glasbenikoma - Branimirom Johnnyjem ©tulićem in Darkom Rundekom. ©tudij je Jura prekinil kot absolvent. Nekega dne je, kot pravi, na faksu pustil indeks in se nikoli več ni vrnil po njega. Namesto tega se je posvetil kitari, kar staršev seveda ni ravno navdušilo. "Oče je vedno imel razumevanje za mojo glasbo, a istočasno mi je govoril, naj se lotim kakšnega pametnega dela. Pravzaprav sem jaz edini verjel v to, kar sem delal," se spominja Jura.

Kot prva Jurina pesem z glavo in repom je nastala pesem "Dijete ulice", ki jo je napisal pri svojih dvajsetih, mnogo let kasneje pa se je znašla tudi na kompilaciji "Sve najbolje".

Njegova uradna glasbena kariera pa se je začela leta 1977 v skupini Azra. Leto kasneje so zaradi nesoglasij v skupini iz Azre odšli Jura, Mladen Juričić, Marino Pelaić in Branko Hromatko ter ustanovili Film. Skupina Film je bila tako ustanovljena leta 1978 v Zagrebu in kmalu zatem postala ena najpopularnejših rock zasedb Novega vala bivše Jugoslavije. V prvi postavi so se torej našli pevec in avtor pesmi Jura Stublić (v tem času znan kot Jura Jupiter), Mladen Jurčić - Max Wilson na kitarah, Marino Pelaić - Mario Baraccuda na basu in kontrabasu ter Branko Hromatko na bobnih, pridružil pa se jim je še Jurij Novoselić - Kuzma Videosax na saksofonu in klaviaturah. Hromatko je moral kmalu v vojsko, zato ga je na bobnih zamenjal Ivan Stančić - Piko.

Leto 1981 je bilo za Film prelomno. Izdali so svoj prvi hit "Neprilagođen", v istem obdobju pa je Jura Stublić napisal še hite, kot so "Zamisli život u ritmu muzike za ples", "Radio ljubav", "Zajedno", "Kad si mlad", "Odvedi me iz ovog grada", "Zona sumraka"... Prvi album "Još jučer samo na filmu a sada i u vašoj glavi" je bil prodan v več kot 20.000 izvodih. Koncert v zagrebškem klubu Kulušić, na katerem je skupina nastopila 11. februarja 1981 še danes velja za antologijskega. Prav na tem koncertu pa so posneli tudi nadvse uspešen live album "Film u Kulušiću - Live".

Prva postava skupine se je razšla leta 1986, kmalu zatem pa je Jura Stublić začel svojo solo kariero in ustanovil pop-rock skupino, ki si ji nadela ime "Jura Stublić &Film". V tem obdobju so se rodile uspešnice kot so "Sjećam se prvog poljupca", "Glas srca", "Dobre vibracije", "Ljubav je zakon", itd. Tudi nova "filmska"postava je dosegla velik uspeh na pop-rock sceni bivše Jugoslavije, člani te Jurine spremljevalne skupine pa so se kasneje pogosto menjali.

Na albumu "Hrana za golubove" iz leta 1992 sta se znašli tudi dve pesmi z vojno tematiko "E, moj druže beogradski" in "Bili cvitak". Leto kasneje si je Jura vzel odmor in se vrnil na hrvaško glasbeno sceno v letu 2000, kjer še danes slovi kot eden najpopularnejših avtorjev in izvajalcev. Čeprav v novem Filmu za močno ritem sekcijo ne skrbita Piko in Baraccuda in na kitari ni več Max, pa so novi "filmski" fantje izjemno zagreti in prepričljivi ter Juro zelo dobro spremljajo. On sam pa je očitno v sijajni formi.

Cvetličarnin časovni stroj nas bo 10. aprila ob the best of repertoarju skupine Film vrnil v čase Novega vala, v ritmu "muzike" za ples pa se bomo zabavali še pozno v noč.

Diskografija:
Novo! Novo! Novo! Još jučer samo na filmu a sada i u vašoj glavi, Helidon, 1981
Film u Kulušiću - Live, Jugoton, 1981, mini LP
Svi marš na ples!, Jugoton, 1981, kompilacija raznih izvajalcev
Zona sumraka, Jugoton, 1982
Vrući dani i vrele noći, Jugoton 1982, kompilacija raznih izvajalcev
Sva čuda svijeta, Jugoton, 1983
Signali u noći, Jugoton, 1985
Sunce sja', Jugoton, 1987
Zemlja sreće, Jugoton, 1989
Hrana za golubove, Croatia Records, 1992
Greatest hits Vol. 1, Croatia Records, 1994, kompilacija
Greatest hits Vol. 2, Croatia Records, 1996, kompilacija
Sve najbolje, Croatia Records, 2001

Ostali članki

NaslovŠt. klikovOcenaDatum ▼
Ferus Mustafov4.478
30.03.2008
Zabranjeno pušenje6.004
30.03.2008
Pomlad - Zgodovinska fuzija4.405
30.03.2008
Metal Mania Open Air 20085.205
30.03.2008
Mesto vzdihljajev4.348
30.03.2008
Guns 2 Roses4.546
30.03.2008
Glenn Hughes3.744
30.03.2008
Boss Tweed3.708
30.03.2008
Lunn-a-park z Navigacijo srca4.280
30.03.2008
Massive attack3.757
24.02.2008
Josipa Lisac7.222
24.02.2008
ŠKM banda4.460
24.02.2008
Metal Up Your Ass3.824
24.02.2008
Psycho-Path4.039
24.02.2008
Soča Reggae Riversplash 20083.990
24.02.2008
Pozdrav Azri3.609
24.02.2008
Judas Priest3.449
24.02.2008
Fashion Week Ljubljana4.018
24.02.2008
Van Gogh4.018
24.02.2008
Psihomodo Pop6.719
24.02.2008
Sejem Megra 20083.653
24.02.2008
Sejem INPEK3.537
24.02.2008
Jumper3.665
24.02.2008
Tokio Hotel3.745
29.01.2008
Partibrejkers3.469
29.01.2008
Twilight Storm3.296
29.01.2008
Broken Arrow in Shanti Nilaya6.138
29.01.2008
Otroški program Animateke3.369
29.01.2008
Bum Fest II3.817
08.01.2008
Lunn-a-park3.783
08.01.2008
15. Rototom Sunsplash3.469
08.01.2008
Renault Master in VW Touareg11.164
08.01.2008
TIDE3.537
08.01.2008
Zeus3.885
08.01.2008
Red Passion Shoes7.044
08.01.2008
Nova belo-modra vozila5.156
08.01.2008










(ločeno z vejicami)




Izdelava spletne trgovine