OK Lačni na izpit? :: StudioFACA Forum

Lačni na izpit?


Lačni na izpit?

OdgovorNapisal/-a faca5 » 24.02.2006 02:16:46

[TABLE class=tabnews cellSpacing=2 cellPadding=2 width="100%"]
[T]
[TR]
[TD class=tdblock][size=2]Lačni na izpit?[/size][/TD][/TR]
[TR]
[TD colSpan=2]
[size=2][IMG title=56765 height=210 alt=5767 src="http://img119.imageshack.us/img119/9811/uencishow2rl.jpg" width=280 align=left border="0"]Ameriški raziskovalci so ugotovili, da hormon ghrelin, ki vpliva na občutek lakote, deluje tudi na živčne povezave v delu možganov, povezanim z delovanjem spomina, pišejo v reviji Nature Neuroscience.
Rezultati študije bi lahko pomagali tudi pri raziskavah glede odpravljanja težav s spominom, ki jih imajo bolniki z Alzheimerjevo boleznijo, so prepričani.
Kot je znano, hormon deluje na del možganov, ki ga imenujemo hipotalamus ter vzbuja občutek lakote. Učinki hormona v drugih delih možganov doslej niso bil poznani.Skupina znanstvenikov iz Yalea je ugotovila, da hormon deluje tudi na del možganov, ki mu pravimo hipocampus.Hipocampus je nekakšen »centralni procesor« v možganih, zelo pomemben pri učenju, ki združuje vtise iz okolja, spomin in motivacijske stimulacije, ki vplivajo na obnašanje ali na spomin.Raziskovalci so ugotovili, da imajo miši s pomanjkanjem hormona ghrelina za 25 odstotkov manj sinaptičnih vlaken med živčnimi celicami v tem delu možganov. Pri normalnih miših, ki so jim vbrizgali dodatno količno omenjenega hormona, so opazili več sinaptičnih vlaken v hipocampusu, izboljšali pa so se tudi rezultati različnih vedenjskih in spominskih testov na živalih.
[/size][/TD][/TR][/T][/TABLE]

Povezava:
Lačni na izpit? (zabaven)

StudioFACA Portal
Uporabniški avatar
faca5
 
Prispevkov: 26153
Pridružen: 03.07.2003 09:18:02
Kraj: Slovenija

Vrni se na Izobraževanje

cron